Select Page

Joulun pyhien lähestyessä on lahjaideoiden miettiminen ja keksiminen taas ajankohtaista. Tuo jokavuotinen stressin aika, kun pitäisi osata keksiä perheenjäsenille sopivat lahjat ja suunnata ruuhkaisille kaupoille niitä ostamaan, on täällä. Lahjan ostaminen ihmiselle, jolla tuntuu jo olevan kaikkea, on vaikeaa – varsinkin, kun lahjansaaja ei useinkaan osaa kertoa, mitä haluaisi lahjaksi. Toisaalta ei haluaisi antaa lahjaksi turhaa krääsää, mutta toisaalta jokavuotiset käyttötavarat kuten suihkusaippua, deodorantti ja yöpaidat alkavat olla jo kuluneita lahjaideoita. Toimivia, mutta monen mielestä hivenen tylsiä lahjaideoita ovat myös raha ja liikkeiden lahjakortit. Lisäksi usein tuntuu, että materialistisessa yhteiskunnassamme itse kullakin on tavaraa jo enemmän kuin tarpeeksi.

Turhan, kaapin nurkkaan pölyttymään päätyvän tavaran ostamisen sijaan rakkaitaan voi ilahduttaa aineettomilla lahjoilla. Viime vuosina esimerkiksi aineettomat elämyslahjat ovat kasvattaneet suosiotaan. Netissä on olemassa sivustoja, joilla elämyslahjoja voi helposti rajata esimerkiksi hinnan, saajan tai tilaisuuden mukaan. Hyvän ruuan ystävälle voi tarjota ravintolaillallisen tai jopa tilata kokin laittamaan ruokaa saajan kotiin. Myös erilaiset tasting-tilaisuudet, kuten oluen, viinin ja viskin maistelut voivat olla oiva lahjaidea. Älyllistä haastetta kaipaava arvostaa varmasti elämystä huonepakopelin parissa, hemmottelua kaipaavalle henkilölle taas voi tarjota vaikkapa kasvohoidon kylpylässä ja hurjapäälle puolestaan hankkia lahjakortin karting-autoiluun. Kulturellille ystävälle sen sijaan voi antaa lahjaksi liput teatteriesitykseen, taidenäyttelyyn tai museoon.

 

Eettisiä lahjoja ja arjen hyvinvointia

Ihmiselle, jolla on jo kaikkea, voi antaa lahjaksi myös eettisiä aineettomia lahjoja. Lahjansaajan puolesta voi lahjoittaa rahaa hyväntekeväisyyteen: esimerkiksi kehitysmaissa tapahtuvaan koulutukseen, kehitysmaissa asuvien ihmisten terveydenhuoltoon tai hyötyeläimien ja vesipumpun hankkimiseen. Lahjoittamalla lahjansaajan puolesta siemeniä tai puiden taimia kehitysmaihin, autat saajaa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa ja nälänhädän torjumisessa. Voit myös esimerkiksi lahjoittaa eläinrakkaan ihmisen puolesta eläimille hoitoa, laiduntamisvapautta tai tarhavapaata elämää. Kissarakkaan ihmisen nimissä voi lahjoittaa kissojen suojeluyhdistyksille kissanruokaa, leluja, kissanhiekkaa tai esimerkiksi rahaa villikissojen syntyvyyden säännöstelyyn. Ekologisuutta ja ympäristöystävällisyyttä tärkeänä pitävä henkilö taas arvostaa lahjana saatua pienennettyä hiilijalanjälkeä.

Nykyajan hektisessä ympäristössä lahjaksi voi antaa myös rentoutumista ja omaa aikaa. Esimerkiksi lahjakortti hierojalle tai kylpylään ovat varmasti ilahduttavia lahjoja. Kehon hyvinvoinnista kiinnostuneelle henkilölle voi ostaa lahjaksi esimerkiksi kehonkoostumusmittauksen, trendikkään rentoutuskellunnan tai tilata tälle hyvinvoinnista kertovan lehden. Vaihtelua arkeen tuovat puolestaan lahjat, kuten tutustumiskäynti uuteen harrastukseen esimerkiksi pilatekseen, sarjalippu uimahalliin, henkilökohtainen ohjaus kuntosalilla, tai esimerkiksi kitaransoittotunti. Arjesta irtautumisen tunnetta voi tarjota myös viemällä lahjansaaja pienelle viikonloppumatkalle esimerkiksi Tallinnan vanhaan kaupunkiin. Arjen kiireistä pakenemista ja henkistä hyvinvointia voi tukea esimerkiksi antamalla lahjansaajalle tutustumiskerran rentouttavaan joogaan.

 

Pienemmän budjetin lahjaideat

Myös pienemmän budjetin aineettomat lahjat, joissa näkyvissä on oma kädenjälki, ovat mukava tapa muistaa läheistä. Lahjaksi voi antaa esimerkiksi yhteisen leffaillan, lenkkiseuraa tai siivousapua. Itsetehdyt, kauniit kupongit, joilla lahjansaaja voi lunastaa itselleen esimerkiksi puolen tunnin imuroinnin, nurmikonleikkauksen, lehtien haravoinnin tai ikkunoiden pesun, tulevat monella varmasti tarpeeseen. Ne myös ilahduttavat lahjansaajaa sekä luovat kuin huomaamatta yhteisiä hetkiä arjen keskelle. Lahjansaajalle voi myös antaa kaivattua vapaa-aikaa lupautumalla lastenvahdiksi tai lemmikkien kaitsijaksi tämän ollessa poissa kotoa. Yhteinen kahvihetki lahjansaajan suosikkikahvilassa on myös edullinen tapa ilahduttaa läheistä.

Aineettomat lahjat ilahduttavat saajaansa ja luovat mukavia muistoja. Joskus lahjan aineettomuus voi kuitenkin tuntua tylsältä, joten muista panostaa lahjan yhteydessä annettavaan korttiin tai anna halutessasi aineettoman lahjan lisäksi siihen liittyvä pieni oheislahja. Aivan kuten fyysisistäkin lahjaa hankkiessa, myös aineettomien lahjojen tapauksessa lahjansaajan kiinnostuksen kohteet ja persoona on otettava huomioon valintaa tehdessä. Tärkeintä on kuitenkin muistaa, että niin joulu, syntymäpäivä kuin muutkin merkkipäivät ovat ennen kaikkea yhdessä juhlimista ja paras lahja, jonka voit itsellesi ja läheisillesi antaa, on varmasti turhan stressin unohtaminen. Sopikaa vaikka lähipiirissänne, että ette tänä vuonna hanki toisillenne varsinaisia lahjoja, vaan lupaatte sen sijaan viettää enemmän aikaa yhdessä, esimerkiksi yhteisen harrastuksen merkeissä. Se jos mikä on mieleenjäävä lahja.