Select Page

Jos jokin asia yhdistää miltei jokaista lahjan antajaa, on se varmasti lahjan keksimisen vaikeus. Moni kokee painetta valitessaan lahjaa merkkipäiväänsä viettävälle, korkeakoulusta valmistuvalle tai juuri uuteen asuntoon muuttaneelle läheiselleen. Harvalla on käytössään rajatonta budjettia tai mielikuvitusta ja moni turvautuukin lahjaideoiden selailemiseen internetin hakukoneissa. Joulu- tai syntymäpäivälahjan keksiminen voi lahjan saajasta riippuen olla hyvinkin haasteellista – mitä ostaa vaikkapa ihmiselle, jolla tuntuu jo olevan kaikkea? Voinko tehdä lahjan itse? Onko lahjan hinnalla merkitystä? Lukemattomat artikkelit ja vinkkilistat ovat pullollaan lahjaideoita naisille, miehille ja lapsille, mutta on tärkeää muistaa ottaa huomioon lahjansaajan persoona ja kiinnostuksen kohteet.

On huojentavaa, että todennäköisesti lahjansaaja ilahtuu lahjasta joka tapauksessa, sen hinnasta riippumatta. Voit tietenkin tiedustella etukäteen, kerääkö vaikkapa ylioppilaaksi valmistuva nuori esimerkiksi jotakin tiettyä astiastosarjaa tai voisitko lahjoittaa eläköityvän kollegan lomarahastoon hieman lisätäytettä. Kalliit lahjat voivat olla hienoja ja rahan antaminen lahjaksi voi joskus olla hyväkin ratkaisu, mikäli esimerkiksi hääpari toivoo rahaa unelmiensa häämatkaan, mutta monesti persoonallinen lahja ilahduttaa saajaansa eniten. Tuskastuneita lahjan antajia auttaaksemme olemme koonneet tähän artikkeliin laajan skaalan vinkkejä, joiden avulla jokainen voi keksiä omalle läheiselleen lahjan, joka jää varmasti mieleen.

 

Persoonallinen lahja jää mieleen

Ensimmäisenä lahjan valintaa suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon lahjansaajan persoonallisuus ja elämäntilanne. Mitkä ovat lahjansaajan suurimmat kiinnostuksen kohteet? Onko hän mahdollisesti haaveillut jo kauan jostakin tietystä elämyksestä tai harrastusvälineestä? Voisiko läheisesi ilahtua enemmän yhdessä vietetystä ajasta hyvän ruoan ja viinin ääressä, vai ilahduttaisiko häntä tulevan joulun suosituin hittilahja? Kiireiselle ihmiselle voi lahjoittaa aikaa tai väsyneille vanhemmille lastenhoitoapua. Vähillä varoilla elävä opiskelija saattaisi innostua pienestä luksuksesta arjen keskellä esimerkiksi kauneushoitolassa. Lahjaideoita on loputtomasti, mutta lahjan onnistuneen valinnan ytimessä on ymmärtää ja tuntea lahjansaajan kiinnostukset ja tarpeet.

Sen lisäksi, että ottaa huomioon lahjansaajan persoonallisuuden, on hyvä käyttää hetki aikaa pohtien, kuinka voisit sisällyttää lahjaan myös hieman omaa persoonaasi. Lahja, joka näyttää niin antajaltaan kuin saajaltaankin tekee varmasti vaikutuksen. Voi olla hyödyllistä miettiä yhteistä historiaasi lahjansaajan kanssa: onko jokin erityinen hetki jäänyt mieleen tai voisitko esimerkiksi teetättää kuvakirjan teksteineen jostain yhteisestä kokemuksestanne tai matkastanne? Lahja, jonka takana on jokin yhteinen tarina, saa vastaanottajan helposti herkistymään. Käytä siis hetki aikaa, ota eteesi paperia ja kynä ja kirjoita ylös juhlasankarin piirteitä, kiinnostuksen kohteita ja yhteisiä hauskoja muistojanne. Näin saat takuuvarmasti uusia ideoita.

 

Vaikuttava, muttei välttämättä kallis

Lahjaan voi kuluttaa loputtomasti rahaa tai sen voi vaihtoehtoisesti tehdä omin käsin hyvinkin edullisesti, mikäli lahjanantajalla riittää aikaa, intoa ja hieman osaamista. Voisitko maalata läheisellesi taulun tai säveltää hänelle kappaleen? Leipoisitko äidillesi hänen lempileivonnaisiaan äitienpäivän kunniaksi vai kulutatko mieluummin runsaammin rahaa hankkimalla hänelle pakkauksen ekologisia kauneudenhoitotuotteita? Hintaskaalan molempiin päihin sijoittuvat lahjavalinnat voivat yllättää ja ilahduttaa saajansa yhtälailla. Muistatko itse, mikäli saamasi lahja on jäänyt parhaiten mieleen? Monella lahjansaajalla mieleenpainuvin lahja ei välttämättä ole ollut se kallein mahdollinen. Mieti siis tarkkaan, kuinka paljon voit lahjaan sijoittaa ja onko sinulla joitakin erityisiä taitoja, joiden avulla voisit tehdä lahjan itse.

Ideointi, personointi ja ajatus lahjan takana takaavat menestyksekkään lahjavalinnan. Muistathan siis, että lahjan ei aina tarvitse olla materiaa, vaan se voi olla esimerkiksi aikaa, elämys tai musiikkiesitys. Mielikuvituksella ei tarvitse olla rajoja! Uskalla hypätä mielikuvituksesi kyytiin ja päädyt varmasti lahjaan, joka saa läheisesi suupielet hymyyn. Anna lahja ilolla ja nauti sen antamisesta itsekin. Kirjoita korttiin pieni runo tai muistoja yhteisistä hetkistänne. Turvauduit sitten perinteisiin lahjoihin, käsityöhön, elektroniikkaan tai elämykselliseen lahjaan, muista, että tärkeintä on osallistua juhlaan ja jakaa juhlasankarin tärkeä päivä tai joulun tunnelma yhdessä.